Finlandiya: Yeni Bitki Sağlığı Mevzuatı 14 Aralık 2019 Tarihinde Yürürlüğe Girdi

16 Aralık 2019

AB Bitki Sağlığı Yönetmeliği (2016/2031) 14 Aralık 2019 tarihinden itibaren tüm AB üye ülkelerinde uygulanmaya başlayarak, bitki sağlığı ile ilgili mevzuat yenilenmiştir. Mevcut mevzuatla karşılaştırıldığında, en önemli değişiklikler AB dışından bitki ithalatı, bitki pasaportlarının kullanımı ve kendi kendini izlemesi ve bitki zararlılarının sınıflandırılması konularıyla ilgilidir. Değişiklikler hem işletmeleri hem de tüketicileri etkileyecektir.

Yeni düzenleme ile zararlıların önlenmesi ve mümkün olan en erken tespiti amaçlanmaktadır. Yeni yasa ile birlikte bitki ithalatı için gereklilikler daha sıkı hale getirilecektir. Örneğin bazı bitkiler, bitki sağlığı riskleri değerlendirilinceye kadar ithalat yasağına tabi olacaktır. İklim değişikliğinin, yeni zararlıların AB'ye yayılmasına da neden olabileceği düşünülmektedir.

Yeni Bitki Zararlıları Yasası bitki zararlılarını aşağıdaki gibi sınıflandırmaktadır:
Birlik bölgesindeki önemli zararlılar olan birlik karantina zararlıları (örneğin Gibberella circinata),
bazı bölgelerde önemli olan zararlılara atıfta bulunan korunmuş bölge karantina zararlıları (örneğin Erwinia amylovora) ve birliğin topraklarında meydana gelmediği bilinen en zararlı zararlılar veya birliğin bazı bölgelerindeki çok küçük düzensiz zararlılar. Ayrıca, mahsulün kalitesini ve miktarını zayıflatan ve böylece maddi kayıplara neden olan “aşağılayıcı” zararlılar da (örneğin, elma çoğalma hastalığı (Candidatus Phytoplasma mali) Yeni Bitki Zararlıları Yasası sınıflandırması altında bulunmaktadır.

Amaç, bütün bitki türlerini kapsayacak şekilde bitki pasaportlarının kullanımı genişletilerek zararlıların kökeninin izlenebilmesini sağlamaktır.

İthalatla ilgili olarak, tüm canlı/taze bitkiler için ve ayrıca meyve ve sebzeler dahil olmak üzere bitkilerin parçaları için de bitki sağlığı sertifikası gerekecektir.

Yeni Bitki Sağlığı Yönetmeliği sebebiyle yolculara liman ve havalimanlarındaki bitki ithalat yasakları hakkında bilgi verilmesi gerekecektir.


AB Tüzüğü'nü tamamlayan hükümler ortaya koyan, Yeni Ulusal Bitki Sağlığı Yasası (1110/2019) 14 Aralık 2019'da yürürlüğe girmiştir. Kanun, yetkili makamlar ile bunların görev ve cezaları hakkında hükümler ortaya koymaktadır. 


Kaynak:Finlandiya Tarım ve Ormancılık Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği