Finlandiya:Yeni Ticaret Sırları Kanunu Yürürlüğe Giriyor

13 Ağustos 2018

10 Ağustos 2018 tarihinde, Finlandiya Cumhurbaşkanı tarafından ticari sırların korunması konusunda AB Direktifini uygulayan yeni 'Ticari Sırlar Yasası' onaylandı. Yeni yasa, ticari sırlar ile ilgili kavram ve terminolojileri uyumlaştırdı. Yeni Kanun, ticari sırlarla ilgili kavramları ve terminolojiyi uyumlu hale getirerek, “ ticari sır” kavramının şu andan itibaren ulusal mevzuatta tutarlı bir şekilde kullanılmasını sağlıyacak. Yasa 15 Ağustos 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kanun, ticari bir sırrın tanımını içererek, ticari sırların yasadışı bir şekilde satın alınması, kullanılması ve ifşa edilmesiyle ilgili hükümleri belirleyecek. Kanun ayrıca, ticari sırların yasal olarak ele geçirilmesi için gerekli araçları tanımlamakta ve suiistimalleri ve yasadışı faaliyetleri rapor etmenin ön koşullarına ve ticari sırların korunmasına bakılmaksızın ifade özgürlüğü hakkının kullanılmasına ilişkin hükümleri ortaya koymaktadır.

Yeni Kanun kapsamında, ticari sır sahipleri, ihlal davalarında daha kesin olarak tanımlanmış ve daha kapsamlı çözümlere erişebilecektir.

Yeni yasa ile bir mahkeme, ihlalde bulunan kişi hakkında ihtiyati tedbir uygulayabilecek.Bir mahkeme ayrıca, ticari sır sahibine tazminat ödemesini emredebilecek.Bazı durumlarda ticaret mahkemelerinin ihlaline ilişkin ihtilaflarda bölge mahkemeleri ve Piyasa Mahkemesi paralel yetki alanına sahip olabilecek.

Kaynak:Finlandiya Hükümet Sayfası Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği