Finlandiya: Yulaf Hasadının Bu Yıl Daha Yüksek Olması Tahmin Ediliyor

22 Haziran 2020

Finlandiya Doğal Kaynaklar Enstitüsü Luke tarafından basına yapılan açıklamaya göre, ülkedeki çiftçiler bu yıl bir önceki yıla kıyasla daha fazla yulaf ve bezelye ekimi gerçekleştirdi.

Luke, ekilen yulaf alanının bu yıl yıllık olarak % 10 oranında artış göstereceğini belirtti. Yulaf ekilen alanın yaklaşık 347.000 hektar ve yem arpa ekimi yapılan alanın ise yaklaşık 380.000 hektara yaklaştığı belirtildi.

Bu yıl, bezelye ekilen alanın 25.000 hektarı geçmesi bekleniyor, bu da 100 yılı aşkın istatistiklere göre bir rekor olarak değerlendiriliyor. Buna karşılık şalgam  ve kolza tohumu üretiminde düşüşün devam etmesi ve 1977 yılından bu yana gerçekleşen en düşük üretim olması bekleniyor.

Tahıl ekilen alanlar, 1.1 milyon hektar ile Finlandiya'da kullanılan tarım alanının neredeyse yarısını (2.3 milyon hektar) oluşturmaktadır. Arpa, çiftliklerde önemli bir yem mahsul olduğu için en yaygın tahıl olmaya devam
 etmektedir.

Yulaf ekim alanlarının üçte birini ve buğday toplam beşte birini oluşturmaktadır.
Bu yıl, çavdar ise ekim alanlarını sadece yüzde ikisini kapsamış ve ekimi bir önceki yıla göre yarıya düşüş gösterdi. Geçen yıl, çavdar verimi 1990 yılından bu yana en fazla yükseliş gösterdi. Ancak bu yılki çavdar alanı 20.000 hektar ile, bir önceki yılın sadece yarısı olarak gerçekleşti. Luke, verimin normal şekilde gerçekleşmesi durumunda, bu yıl yaklaşık 100.000 ton çavdar iç talebini karşılayamayacağı görüşünde olsada gelecek sonbahardaki hasat verimi ile ilgilitahminlerin şu anda yapılamayacağını belirtti.

Geçen sonbaharda yaklaşık 180.000 ton olarak gerçekleşen yüksek çavdar veriminden stoklarda kalan hacmin normalden daha yüksek oduğu açıklandı. Bu durumun, yaklaşan sonbahardaki muhtemelen düşük çavdar verimini telafi etmesinin beklendiği dile getirildi.

Şalgam ve kolza tohumu ekilen toplam alan 30.000 hektar olarak gerçekleşti ve geçtiğimiz 53 yılın en düşük seviyesinde kaldı. Bununla birlikte, Finlandiya'da istatistiklerin 100 yıllık tarihi boyunca hiç görmediği seviyede bezelye ekim alanı yer aldı.

20.000 hektarlık kimyon alanının ise , bu yıl 2019'dan bu yana yüzde 15 oranında azalacağı tahmin edildi. Ülkenin kullanılan tarım alanının üçte birini kapsamakta olan, yaklaşık 780.000 hektarlık yem otu alanı bir önceki yıla göre biraz daha düşüş gösterdi.

Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği
Kaynak:Daily Finland