Finlandiya:2020'den İtibaren Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı İdari Şubesini Etkileyecek Değişiklikler

23 Aralık 2019

-Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı 2020 yılından itibaren, halen Finlandiya İçişleri Bakanlığı sorumluluğunda bulunan Emek Göçü İdaresi'nin sorumluluğunu üstlenecektir. Hükümet programı çerçevesinde yapılacak bu değişiklik ile emek ve öğrenci göçünün; istihdam, sanayi, yenilikçilik, eğitim ve göç politikalarına daha güçlü bir şekilde entegre edilmesi hedeflenmktedir.

-Yeni Çalışma Saatleri Yasası ile zaman ve konumdan bağımsız çalışmanın artan popülaritesi sebebiyle işgücü piyasasında ve çalışma hayatındaki değişikliklere gidelecektir. Yeni Çalışma Saatleri Yasası ile, işyerlerine esnek çalışma saatleri ve çalışma saatleri bankası tanımları gibi daha uygulanabilir düzenlemeler ve bireysel çalışma saatleri çözümleri sağlanmış olacak.


-1 Ocak 2020 tarihi itibariyle, belediyelerin; devlet kontrolünde bulunan ve rekabetçi olarak ekonomik faaliyet gösteren herhangi bir varlığın, faaliyetlerine ilişkin ayrı hesaplar bulundurmaları gerekecek. Böylece, bir kamu kuruluşunun tek bir şirkette hem ekonomik faaliyetleri hem de diğer faaliyetlerini kurumsallaştırdığı durumlarda piyasaya dayalı fiyatlandırmanın kontrolü kolaylaştırılacak. Ayrı hesapların sürdürülmesine ilişkin hüküm, Haziran 2019'da yürürlüğe giren Rekabet Yasası'nın bir parçası olarak uygulanacak.

-Merkezi hükümet tarafından rekabetçi ihale olmadan sağlanan mal ve hizmetlerin eşik değerlerinin Avrupa Komisyonu tarafından 144.000 Avro'dan 139.000 Avro'ya ve yerel yönetimler ve cemaatler gibi diğer ihale otoritelerinin ihale eşiklerinin ise 221.000 Avro'dan 214.000 Avro'ya düşürülmesi kararı alınmıştır.

İnşaat sözleşmeleri eşiği ise 5.548.000 Avro'dan 5.350.000 Avro'ya düşürülecektir.

-Finlandiya, Estonya ve Letonya arasında birbirine bağlanacak doğal gaz piyasaları, 2020 yılı başında Balticconector boru hattının Finlandiya ve Estonya gaz ağını birbirine bağlaması ile rekabete açılacaktır.

Kaynak:Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği