Finlandiya:AB-Japonya Ticaret Anlaşması Şubat Ayında Yürürlüğe Girecek

31 Ocak 2019

AB-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması 1 Şubat 2019'da yürürlüğe girecek. Bu şekilde Avrupa Birliği ve Japonya birlikte 635 milyon tüketiciden oluşan bir ticaret bölgesi oluşturacak ve bu anlaşma dünyanın toplam GSYİH'sının yaklaşık üçte birini kapsayacak.

Finlandiya Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Anne-Mari Virolainen konu ile ilgili basına verdiği demecinde Ticaret anlaşmasının, Finlandiya'nın Japonya'ya ihracatını arttırmak için iyi fırsatlar sunduğunu, örneğin plastik, kimya ve orman endüstrisindeki birçok önemli ihracat ürününde tarifelerin kaldırılacağını belirtti.

Bakan Virolainen, Japonya'nın zaten Finlandiya'nın büyüyen ticaret ortaklarından biri olduğunu ve kalite bilincine sahip Japon halkının Fin ürünleriyle ilgilendiğini de vurguladı.

Finlandiya için Japonya, Çin'den sonra Asya'daki en büyük ticaret ortağı.2017'de Finlandiya'dan Japonya'ya yapılan mal ihracatının değeri 1,3 milyar Avro iken, mal ithalatının değeri 716 milyon Avro oldu. 2017'de Finlandiya'nın Japonya'ya yaptığı hizmet ihracatı 720 milyon Avro olurken, ithalatının değeri ise 261 milyon Avro olmuştu.

Kaynak:Finlandiya Dışişleri Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği