Finlandiya:Ek Çalışmasına Göre, Ekonomik Durum Kötüye Gidiyor ve Ekonomik Görünüm Güçsüzleşiyor

30 Ocak 2020

Fin Sanayicileri Konfederasyonu, Ek tafından yılda dört defa 1,145 adet şirket arasında yaptırılan ve sonuncusunun Ocak ayında gerçekleştiği "İş Eğilimleri Araştırması'na" göre; Fin şirketlerin, 2019 yılının son çeyreğinde tüm ana sektörlerde ekonomik koşulların daha da kötüleştiğini tahmin ettiği ortaya çıktı. Ekonomik görünüm bahar ayına doğru zayıf gerçekleşti.

Ek yetkilileri, konu ile ilgili yaptıkları açıklamada, ülkedeki iş ortamının daha da kötüleştiğini ve geleceğe yönelik beklentilerin mütevazı gerçekleştiğini belirttiler. Federasyon yetkilileri, dünya ekonomisi ve sanayi hakkında daha fazla olumlu haberler alınmaya başlansa da, kötü zamanların Finlandiya'da yeni hissedilmeye başladığı yorumunu yaptılar. Ekonomik büyümenin ise bu yıl sona ereceği öngürüsü yapıldı.

Yaptırılan çalışma sonucunda, tüm ana sektörlerde ekonomik görünümün zayıfladığı ancak sonbahar sezonuna kıyasla biraz daha gelişim gösterdiği ortaya çıktı. Ocak ayında, üretim için iş görünümü dengesi göstergesi -15, inşaat için -9 ve hizmetler için -6  seviyelerinde gerçekleşti. Üretim ve sanayi sektöründeki satış beklentileri zayıfladı. Hizmet sektörü beklentileri olumlu seviyede gerçekleşti.

Ek yetkilileri, bir çok şirketin kalifiye eleman ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken, istihdamdaki artış hem döngüsel hem de yapısal faktörler tarafından bastırıldığından, istihdamı teşvik etmek için etkili reformlara acilen ihtiyaç duyulduğunu belirttiler. Finlandiya’nın önemli ihracat pazarlarının yavaşlamasının üretim büyümesini engellediği belirtildi.

Çalışmaya katılan şirketlerin % 45'i yetersiz talebin bir sorun olduğunu düşündüğünü açıkladı. Diğer ana sektör taleplerindeki düşüş de büyümenin önündeki en büyük engel olarak ortaya çıktı. Aynı zamanda, Fin endüstrisinin rekabetçi konumu da zayıfladı.

Devam eden işgücü piyasası görüşmelerinin Finlandiya için büyük önem taşıdığını belirten Ek yetkilileri, aynı zamanda, kamu ekonomisinin durumunda bir yıldan az bir sürede önemli bir bozulma olduğuna dikkat çektiler.

Kaynak: Ek, Fin Sanayicileri Konfederasyonu
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği