Finlandiya:Et Ve Süt Tüketiminde Düşüş Yaşanıyor

25 Eylül 2019

Pellervo Ekonomik Araştırma Enstitüsü (PTT) tarafından yapılan açıklamada, Finlandiya'da gıda fiyatlarının bu yıl genel olarak yüzde 1,1 ve gelecek yıl yüzde 1,4 oranında artacağının tahmin edildiği belirtildi.
Ancak, et ürünlerinin perakende fiyatı, kurum tahminine göre, fiyat etiketlerinde yüzde 4 oranında artacak.Sebze ve meyve fiyatlarının ise azalmaya devam edeceği bununda yeni etsiz yiyeceklerin arzındaki artıştan kaynaklanacağı belirtiliyor.

Süt ürünlerinin tüketimin de de düşüş eğilimi görülüyor.

Enstitü, gıda sanayii büyümesinin şu anda ihracattaki artışa dayandığını söylüyor. Tarımsal girişimciler yatırımlarından para kaybederken, süt ürünleri ve domuz etine yönelik yurtdışı talebi arttı.

Çin’de Afrika domuz ateşi hastalığının görülmesi ve 400 milyon domuzun yarısının temizlenmesi sonucu, Asya'nın Avrupa domuz eti talebi artarak fiyatları etkiledi.PTT, 2020 yılında et fiyatlarındaki artışın yüzde 1,5'lik artış beklendiğinden daha mütevazi olacağını belirtti.

PTT, Finlandiya'da genel olarak et tüketiminin uzun yıllar boyunca yükseliş eğilimi gösterdiğini, ancak şimdi azalmakta olduğunu belirtti. Finlandiya'daki domuz eti talebinin uzun bir süredir düşüş yaşadığını, bunun ardından sığır eti ve kümes hayvanları tüketimindeki düşüşün geldiğini açıkladı.

Finlandiya'nın et tüketimi eğilimi onlarca yıldan beri artmaya devam ediyordu - 1970'de kişi başına 50 kg olan et tüketimi, 2018'de kişi başına yaklaşık 81 kg'a kadar çıktı - ancak neredeyse tamamı tamamen büyüme eğiliminde olan kümes hayvanlarına olan yüksek talepte son zamanlarda yavaşlama görüldü. PTT, et yemedeki düşüşün bir nedeninin de sağlık ve çevre konularında artan farkındalıktan kaynaklandığını açıkladı.PTT açıklamasında Finlilerin daha fazla sebze ve et yerine geçen ürün tüketmeye başladığının da altı çizildi.

Kaynak:Yle, Finlandya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği