Finlandiya:Finlandiya'dan Çin'e Yapılan İhracat Geçtiğimiz Yıl Arttı

11 Mart 2019

Finlandiya Gümrüklerinin açıklamasına göre, Finlandiya’nın Çin’e geçen yıl gerçekleştirdiği ihracatı, 2017 yılına kıyasla % 4 oranında artarak 3,5 milyar Avro oldu. İhracat yılın ilk 11 ayında yaklaşık % 6 büyüme eğilimi gösterdi ve yalnızca Aralık ayında düşüş yaşadı (% 15 düşüş).

Düşüş neredeyse yanlızca kağıt hamuru ihracatında yaşandı. Finlandiya ihracatının % 5,5'i geçen yıl Çin'e gitti ve Almanya, İsveç, ABD ve Hollanda'dan sonra Finlandiya'nın en önemli beşinci ihracat pazarı oldu. Mal ithalatı 4,6 milyar Avro'yu buldu (% 1 artışla).

Çin, Finlandiya mal ithalatının % 7'sini sağlayarak Almanya, Rusya ve İsveç'ten sonra dört numaralı ithalat kaynağı oldu.

Çin'e yapılan Finlandiya ihracatı ağırlıklı olarak kağıt hamuru, makine ve teçhizat, rafine metal, cevher ve odun ürünlerinden oluştu.

Finlandiya’nın başlıca Çin ithalatı makine ve teçhizat, giyim, ayakkabı, tekstil ve metal oldu.

Finlandiya’nın Çin’le olan yaklaşık 1 milyar avroluk mal ticareti açığı, ticareti fazlasıyla kısmen dengelendi. 2018’in ilk dokuz ayında Çin’e ihraç edilen hizmetler yaklaşık 1 milyar Avro, Finlandiya’nın ise Çin'den aldığı hizmetler yaklaşık 600 milyon Avro oldu.Bununla birlikte, Çin turizmi Finlandiya için de önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Finlilerin Çin'den aldığı hizmetlerin çoğu Ar-Ge hizmetlerini içeriyordu. Hizmet kazançlarının çoğu IPR, telekomünikasyon, veri teknolojisi ve veri hizmetleri telif hakları ya da ödemeleri şeklinde geldi.

Kaynak:Finlandiya Merkez Bankası
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği