Finlandiya:Fortum, Alman Fosil Yakıt Firması Uniper'deki Çoğunluk Hissesini Satın Aldı

08 Ekim 2019


Finlandiya'nın çoğunluğunun devlete ait (% 50,76)enerji şirketi Fortum, Alman enerji devi Uniper'de çoğunluk hissesini alacağını
açıkladı.Anlaşmanın planlandığı gibi imzalanamsı durumunda, Fortum'un hissesi mevcut yüzde 49,9'dan yüzde 70,5'e yükselecek.Fortumun Uniper'deki yatırımı 6,2 milyar Avro civarında olacak.

Fortum konu ile ilgili açıklamasında Uniper'in hisselerinin yüzde 20,5'ini 2,3 milyar Avro karşılığında Elliott Management ve Knight Vinke Asset Management'tan satın almayı kabul ettiğini belirtti.

Uniper, 2016 yılında Alman elektrik kuruluşu E.ON'un fosil yakıt varlıklarını elden çıkarmasıyla kuruldu.

E.ON, daha önce, 2015 yılında Fortum'un yerini aldığı Finlandiya'da planlanan Fennovoima nükleer projesinden daha önce çıkmıştı.Uniper, 12 doğal gaz tesisi ve Hollanda Maasvlakte ve İngiltere Ratcliffe-on-Soar'da, kombine kapasitesi 4180 megawatt olan iki büyük kömür santraline sahip.Ayrıca şirketin isveç'te nükleer ve hidroelektrik operasyonları bulunuyor.

Uniper, Rusya’nın doğal gazını Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi’nde ve Finlandiya karasularında pompalama amaçlı Nord Stream 2 boru hattı projesinde yer alan Rus devlet enerji şirketi Gazprom’un ortaklarından biri.Alman şirketin ayrıca Unipro adında bir Rus iştiraki bulunuyor.

Uniper, Exxon Mobil ile ortaklaşa, Almanya'nın kuzey kıyısındaki Bremen yakınlarındaki Wilhelmshaven'de bir sıvı doğal gaz (LNG) tesisi kurmayı umuyor.

Kaynak:Yle,Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği