Finlandiya:Hızlı Tren Hatları Projeleri Planlamasına Devam Ediliyor

17 Şubat 2020

Helsinki-Tampere ve Helsinki Turku arasında planlanması öngörülen iki adet hızlı tren projesi planınında Fin devleti, ile belediyeler arasında projeyi denetleyecek şirketlerin kurulumu konusunda uzlaşıya varıldığı açıklandı. Söz konusu projenin tahmini olarak 5,75 milyar Avro olacağı belirtildi. Denetci şirketlerin kurulduktan sonra, AB desteği için başvurabilecekleri belirtildi.

Yeni parkurun inşa edilmesi durumunda, yeni trenler parkur boyunca saatte maksimum 300 km hız yapacak ve Turku'nun Kupittaa ile Helsinki'nin Pasila istasyonları arasındaki seyahat süresi bir saatin biraz üzerinde gerçekleşecek.

Helsinki'den Turku'ya planlanan hızlı bağlantı projesinin geriye kalan planlama ve tasarım aşamasının tahmini 75 milyon Avroya mal olacaken, başkent ile Tampere arasındaki tren hattı tasarımının beklenen maliyetinin yaklaşık 150 milyon Avro olması bekleniyor.

Proje ile ilgili kurulacak şirketlerin, AB üye devletler için sağlanan Connecting Europe Facility (CEF) fonlarından finansman almaları beklenecek.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği