Finlandiya:Maliye Bakanlığı Ekonomik Beklenti Raporu

18 Haziran 2019
Bakanlık, hükümetin bütçesinin gelecek yıl güçlü olacağını ancak, daha sonra yavaş yavaş zayıflamaya başlayacağını belirtti.

Bakanlığın araştırmasına göre, ihracat miktarı yüzde 2,9 oranında artacak, ancak, diğer sektörlerdeki büyüme zayıf gerçekleşecek.

Anketin görünüm süresinin (2023) bitimine doğru ekonomik tahmin, ihracat pazarında ve dünya ekonomisinde genel bir bozulmaya işaret ediyor.

Bakanlık, özel yatırımların bu yıl düşmesini beklediğini söylerken, kamu yatırımlarının büyümeye devam edeceğini de belirtti. Kamu yatırımlarının, konut dışı inşaatların yanı sıra inşaat mühendisliği projelerinde de büyümeyi arttırdığı belirtti.

Raporda, büyük kamu projelerinin uzun vadeli yatırımların artırılmasına yardımcı olabileceği belirtildi ve "büyük projelerle ilgili kararlar alınmazsa, yatırımların önemli ölçüde azalacağının altını çizildi.

Rapora göre, özel tüketim istikrarlı seyrediyor ve kazanım düzeyi artışları ve istihdam oranındaki artış nedeniyle tüketim artışının devam etmesi bekleniyor.

Bakanlığa göre, ortalama kazanç artışının ise yıllık yüzde 3 seviyesinde sabit kalması öngörülüyor.

Bakanlık, hükümet açığının 2023 yılına kadar yaklaşık iki milyar Avroya çıkacağını belirtiyor.

Genel hükümet sektörlerinde, emeklilik maaşı planları fazlalık gösterirken, merkezi ve yerel yönetimlerde harcamaların geliri aştığı, birleşik merkezi ve yerel yönetim açığının 2023 yılına kadar yaklaşık beş milyar Avroya ulaşmasının beklendiğini açıklıyor.

Raporda ayrıca, "ABD ticaret politikasının öngörülemezliğinin" küresel ekonomide "güçlü bir yavaşlama" riskinin altını çizdiği ve çözümsüz "Brexit’in yanı sıra" İtalyan ekonomik politikasına ilişkin risklerin "de Avrupa için sorun olabileceği belirtiliyor.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği