Finlandiya:OP Bankası, GSYİH Büyüme Tahminini Değiştirdi

05 Mart 2020

OP Pohjola tarafından basına yapılan açıklamada, banka grubunun Finlandiya için  yaptığı 2020 ekonomik tahminini düşürdüğü belirtildi.
 
Yeni tahmine göre, Fin ekonomisi bu yıl büyüme göstermeyecek. Bir önceki tahminde ekonominin %0,5 oranında büyümesi tahmin ediliyordu. Yeni yapılan tahminin  süregelen korona virüs salgını etkileri ışığında revize edildiği açıklandı. 2021 yılı için yapılan ve %0,5 büyümeyi öngören ekonomik tahminde ise değişiklik olmadı.
 
Ekonomik tahmin son derece hızlı bir şekilde revize edildi çünkü korona virüsün üretim zincirlerinde neden olduğu belirsizlik ve problemler beklenenden daha fazla oldu.
 
Diğer yandan bunlara ek olarak, geçtiğimiz yılki ekonomik performansının ön rakamların altında gerçekleştiği ortaya çıktı.
Banka baş ekonomisti konu ile ilgili açıklamasında, Finlandiya ekonomisinin ihracat pazarlarındaki dalgalanmalara karşı savunmasız olduğu ve Çin'in Finlandiya ekonomisi üzerinde büyük etkisinin bulunduğunu, Finlandiya'nın Avrupa ülkeleri arasında en fazla zarar göreceği yorumunu yaptı.
 
Bankanın yeni tahmini, Çin’in ekonomik büyümesinin kısa ama dik bir düşüş sonrasında bu yıl ortalama yüzde 5,4'e düşecebileceği ılımlı bir senaryoya dayanıyor. OP’nin ekonomistleri daha önce Çin’in ekonomik büyümesinin yüzde 5,9 olacağını öngörmüştü.
 
Banka son tahmininde, küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,6'ya (daha önce yüzde 2,8) düşmesini bekliyor.  Yavaşlayan küresel ekonomik büyüme Finlandiya'ya öncelikle ihracat yoluyla yansıyacak.
 
Önceki tahminde olduğu gibi tüketim az çok büyüyecek. Zayıf büyüme sebebiyle işsizlik aratacak ancak istihdam oranı önceki yıllara göre biraz daha yüksek olacak.
 
Banka Çin ekonomisinin önceki trendine geri dönmesi durumunda, Finlandiya ekonomisinin gelecek yıl hızlı toparlanabileceğini belirtiyor.
 
OP bankası gelecek yıl için yaptığı öngörüyü revize etmezken, ekonomik düşüşten çabuk toparlanılması durumunda gelecek yılki ekonomik görünümde iyileşme yaşanabileceğini de belirtti.
 
Kaynak:Daily Finland
Yayımayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği