Finlandiya:Temmuz Ayında Enflasyon Yüzde 0,6 Oldu

14 Ağustos 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi tarafından hesaplanan tüketici fiyatlarındaki yıllık değişim Temmuz ayında yüzde 0,6 oldu. Haziran ayında enflasyon yüzde -0,0 seviyesinde kaldı. Örneğin, enflasyondaki artış, yüksek sigara fiyatlarından kaynaklandı.

Tüketici fiyatları en çok Temmuz ayında sigara, şans oyunları ve devlet tarafından iadesi yapılabilen reçeteli ilaç fiyatlarının bir yıl öncesine göre artmasıyla arttı. Daha yüksek sigara fiyatları, esas olarak vergi değişikliklerinden kaynaklandı.Tüketici fiyatlarının bir yıl öncesine göre artması, en çok yakıt ve otel odası fiyatlarındaki düşüşlerin yanı
sıra konut kredilerindeki ortalama faiz oranındaki düşüşlerle de sınırlandı.

Haziran ayından Temmuz ayına kadar geçen dönemde, tüketici fiyatlarındaki aylık değişim yüzde 0,4 oldu. Bunun başlıca nedeni, artan benzin fiyatlarından kaynaklandı.

Çekirdek enflasyon (gıda ve enerji hariç enflasyon) Temmuz ayında yüzde 0,8 oldu. Gıda enflasyonu (alkolsüz içecekler dahil) Temmuz ayında yüzde 2,9 ve enerji (yakıt, elektrik, petrol dahil) enflasyonu yüzde 6,2 oldu.
Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi bir önceki yıla göre Temmuz ayında değişimi yüzde 0,7, piyasa enflasyonunu ölçen Sabit Vergiler Endeksi'ne göre ise yüzde 0,5 olarak gerçekleşti. On iki ay boyunca, emtia vergisi oranlarındaki
değişikliklerin tüketici fiyatları üzerindeki birleşik artan etkisi böylece 0,2 puan oldu.

Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği