Finlandiya:Yeni Gıda Zinciri Kontrol Yönetmeliği 14 Aralık 2019 Tarihinde Yürürlüğe Girdi
16 Aralık 2019AB Kontrolleri Yönetmeliği'nin (2017/625) amacı tüm besin zinciri kontrollerini sağlamak amacıyla bir sistem oluşturulmasıdır. Kontrol Yönetmeliği ile, AB gıda zinciri mevzuatının üye devletlerde doğru ve düzgün bir şekilde uygulanmasının sağlanması hedeflenmektedir.
Yeni Kontrol Yönetmeliğinin uygulama kapsamı, 882/2004 sayılı AB Kontrol Yönetmeliği'nden daha geniştir.
Yeni düzenlemenin geçerli olduğu konular arasında; gıda ve yem üretimi amacıyla Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO'lar) çevresine kasıtlı salınımı; hayvan sağlığı ve refahı, hayvansal yan ürünler, bitki sağlığı, bitki koruma ürünleri ve organik üretim ve isim koruma konuları yer almaktadır.
Kontrol Yönetmeliği her şeyden önce yetkililerin faaliyetleri için geçerlidir ve tüketicilere veya besin zincirindeki operatörlere doğrudan yükümlülük getirmez. Ancak, denetleme hükümlerindeki değişikliklerin de denetlenen şirketlerin faaliyetleri üzerinde dolaylı etkileri olacaktır.
Geleneksel güvenlik ve sağlık kontrollerine ek olarak, düzenleme gıda zincirindeki hileli uygulamaların önlenmesine daha fazla önem vermektedir. Ayrıca sahtekarlığı önleme ve soruşturmalar için yeni araçlar sunmaktadır. Bu araçlar arasında denetleme otoritesinin isimsiz bir şekilde numune alma hakkı olacak ve operatörlerin web sitelerinin kapatılması hakkına da sahip olunacaktır.
Kontrol Yönetmeliği, üye devletlerde AB dışından gelen malların ithalatının kontrolünü uyumlu hale getirecektir.
Ortak sınır kontrol noktalarında farklı ürün grupları denetlenebilecektir.
İthalat kontrollerinin amacı; hayvanlardaki, gıda ve gıda ile temas eden malzemelerdeki, yemdeki, bitki ve bitki ürünlerindeki ve hayvansal yan ürünlerdeki uluslararası ticaretten kaynaklanan riskleri önlemek ve en aza indirmektir.
İthalat kontrolleri ile ilgili olarak, değişikliklerin bitki sağlığı gereksinimlerinin kontrolü üzerinde özel bir etkisi olacaktır, Bitki Sağlığı Yönetmeliğinde belirtilen tüm bitki ve bitki ürünleri, yolcu beraberi getirilen veyahut posta ile gönderilen hediyelik eşyalar hariç, üye devletler tarafından belirlenen sınır kontrol noktalarıyla AB’ye getirilmelidir.
Kaynak:Finlandiya Tarım ve Ormancılık Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği