Finlandiya:Yüksek Emisyon Modelleri'de Dahil Olmak Üzere Yeni Araba Alımları Arttı

05 Eylül 2018
Yayımlama: 04.09.2018 02:14:00 (TSİ)

Fin hükümeti tarafındansıkı emisyon testlerine yönelik yapılan hamleyle, paradoksal olarak Ağustos ayında kirlilik yaratan
araç satışları da artmış oldu.

Ağustos ayında ülkede 12,000 adet yeni araç kaydı yapılırken bu rakam milenyumun en yüksek rakamı olarak açıklandı.
Araç kayıtları 2017 yılının söz konusu ayına kıyasla %24 oranında artmış oldu. Hükümetin eski araç programının (sera gazı emisyonlarını azaltma planı çerçevesinde eski ve yüksek kirlilik yaratan arabaların, yeni düşük emisyonlu araç alımlarında tüketiciye 2,000 Avroya kadar indirim sağlaması programı) Ağustos ayında dolması, daha sıkı emisyon testleri uygulamasının yürürlüğe girecek olması ve ayrıca lkede genel olarak güçlenen ekonomik durum insanları yeni araç almaya teşvik etmiş oldu.

Eylül ayının başında yürürlüğe giren daha hassas karbon dioksit emisyon ölçümlerinin başlatılması, Ağustos ayında yüksek emisyonlu otomobil atışlarını ters bir şekilde artırdı.

Hükümet aynı zamanda 2030 yılına kadar ülkede çeyrek milyon elektrikli araba kullanımı hedefi belirledi.Tam elektrikli araç satın alanlar glecek yıl başından itibaren 2.000 Avroluk indirimden yararlanabilecek. Ülkede şu ana kadar elektrikli araç kullanımı, komşu Norveç ve İsveç'e kıyasla düşük durumda. 2018 yılı ilk yarısında kayda geçen yeni elektrikli araç sayısı yanlızca 350 adet oldu.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği