Finlandya: Tüketici Güveni Ağustos Ayında Zayıfladı

27 Ağustos 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre tüketici güveni göstergesi Ağustos ayında azalarak -5,1 puan oldu. Tüketici güven göstergesi Temmuz ayında -1,6 ve Haziran ayında ise -3,9 olmuştu. Uzun süreli tüketici güveni göstergesi ortalaması geçtiğimiz Ağustos ayında -4,5 değerinde gerçekleşmişti. Söz konusu veriler Finlandiya İstatistik Ofisi'nin Tüketici Güveni Çalışmasına katılan 1083 Fin vatandaşının cevapları doğrultusunda hazırlandı.

Geçen yılın Ağustos ayına kıyasla, vatandaşların kendi ekonomilerine ilişkin beklentilerinde biraz daha ilerleme görülürken, para harcama niyetlerinin ise düştüğü anlaşıldı. Buna karşın, tüketicilerin şu an kendi ekonomilerine ilişkin görüşlerinin ve Finlandiya'nın ekonomik kalkınmasına ilişkin beklentilerinin, Ağustos ayında bir yıl öncesine göre daha kötüleştiği anlaşıldı.

Ağustos ayında tüketicilerin Finlandiya ekonomik gelişimine yönelik görüşleri zayıfladı. Vatandaşların kendi ekonomilerinin durumuna ilişkin görüşleri ılımlıydı, ancak yakın geleceğe ilişkin beklentilerinin oldukça parlak olduğu ortaya çıktı. Ayrıca dayanıklı tüketim mallarına para harcama niyetleri ise Ağustos ayında iyi seviyede gerçekleşti.

Yapılan araştırma sonucunda, diğer aylara kıyasla daha fazla sayıda tüketicinin Ağustos ayında  kredi almayı planladığı ve çoğunun da önümüzdeki 12 ay içinde konut satın alma planı olduğu ortaya çıktı. Temel ev onarımları ve binek otomobil satın alımı da tüketicilerin planlanları arasında yer aldı.

KAynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği