Dünya Bankası, Hırvatistan'daki İşletmelere Yönelik 200 Milyon Avro Tutarındaki Krediyi Onayladı

17 Mayıs 2021

Dünya Bankası 14.05.2021 tarihinde, Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun Hırvat Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası'na (HBOR) HEAL Hırvatistan Projesi (Hırvatistan'daki İşletmelerin Likiditeye Erişimi) için 200 milyon avro tutarında bir krediyi onayladığını açıklamıştır. Kredi, Covid-19 salgını ve 2020'nin iki yıkıcı depreminden etkilenen firmalara likidite ve finansal yeniden yapılandırma sağlayacaktır.

Hırvatistan Maliye Bakanı yaptığı açıklamada, Covid-19 salgınının neden olduğu krizden etkilenen şirketlere destek sağlaması, işlerin korunmasını sağlaması ve ekonomik toparlanma için teşvik sağlaması, ayrıca uluslararası finansmanı kolaylaştırması ve HBOR'un operasyonel verimliliğinin artırılmasına katkıda bulunması açısından söz konusu Projenin onaylanmasınını çok önemli olduğunu belirtmiştir..
Proje ile, Pandeminin çoklu etkilerini hafifletmek için ihracat odaklı küçük ve orta ölçekli işletmelerin destekleneceği açıklanmıştır.

Proje kapsamında, özellikle Hırvatistan'ın daha az gelişmiş bölgelerinden firmaların, kadınların yönetimindeki firmaların ve genç işletmelerin (beş yıldan az faaliyet gösteren)  desteklenmesi hedeflenmektedir.

HEAL Hırvatistan projesi, ekonomik şokun etkilerini hafifletmeye, iyileşmeyi ilerletmeye ve kolaylaştırmaya yardımcı olmak için toplam 500 milyon $ değerinde olan ve geçen yıl onaylanan diğer iki Dünya Bankası kriz operasyonu projelerini ( Hırvatistan Kriz Müdahale ve Kurtarma Programı ile Deprem İyileştirme ve Halk Sağlığı Hazırlık Projesi'ni) tamamlamaktadır.






 
Zagrep Ticaret Müşavirliği
 
 
Kaynak: Dünya Bankası
https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2021/05/14/world-bank-supports-croatia-s-firms-to-cope-with-effects-of-covid-19-pandemic