Hırvatistan’da Ulusal İyileştirme ve Dayanıklılık Planı Devlet Şirketlerinin Özelleştirilmesini Hızlandıracak

14 Mayıs 2021

Hırvatistan’ın AB’nin Yeni NesiL Fon kaynaklarından alacağı finansmanın kullanımına ilişkin hazırlanan Ulusal İyileştirme ve Dayanıklılık Planında, devlete ait şirketlerin özelleştirilmesini hızlandırarak devletin varlıklarının yönetimini iyileştirmeyi planlayan reform önlemleri yer almaktadır. 2023'ün sonuna kadar, Hükümet 850 milyon HRK değerinde (Yaklaşık 113 Milyon Avro) en az 150 şirketi satışa sunmayı planlamaktadır.
 
Bu şirketler arasında borsada listelenen 25 şirkette devletin payı yaklaşık 500 milyon HRK değerindedir. 2026 yılına kadar, devlet portföyünün büyük kısmının özelleştirilmesini sağlayacak 35 şirket daha satışa sunulacaktır.
 
Yakında satışa sunulabilecek şirketler arasında, Koprivnica merkezli gıda şirketi Podravka, Zagreb merkezli elektrik, ulaşım ve enerji şirketi KONCAR-Elektroindustrija, Slavonski Brod merkezli metal makine mühendisliği şirketi Djuro Djakovic Grupa ve Split merkezli gemi nakliye şirketi Jadroplov bulunmaktadır.
 
Diğer taraftan, yatırımcıların en fazla ilgisini çeken Hırvatistan’da stratejik öneme sahip özelleştirilmeyecek şirketlerin sayısı üçte bir oranında azaltılmış ve 59’dan 39’a düşürülmüş olup, listenin tekrar revize edilmesi beklenmektedir.
 
 
Kaynak: T-Portal