Hırvatistan'da Ulaştırma Alanında Güçlü Yatırmlar Bekleniyor

20 Mayıs 2021

Hırvatistan Deniz, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Oleg Butković, AB Komisyonuna iletilen Ulusal Dayanıklılık ve Kalkınma Planı kapsamında “rekabetçi, enerji açısından sürdürülebilir ve verimli bir ulaştırma sisteminin geliştirilmesi” bileşeni kapsamında gerçekleştirilecek reform ve projelere ilişkin bir sunum yapmıştır.

 5,5 milyar HRK (730 Milyon Avro) tutarında AB kaynaklı finansman kullanılmasının planlandığı bileşen altında, sürdürülebilir taşımacılığı geliştirmek ve akıllı çözümlerin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla ulaştırma altyapısının modernizasyonuna yönelik önemli yatırımların sürdürülmesini planlanmakta ve demiryolu, karayolu ve havacılık sektörlerinin yanı sıra denizcilik ve iç suyolları alanlarında reformlar öngörülmektedir.

Bakan açıklamasında, ulaştırma altyapısındaki güçlü yatırım döngüsünü sürdürmek için bir fırsat olarak gördükleri Plan kapsamında 2030 yılına kadar çoğunlukla demiryollarında olmak üzere 30 milyar HRK’yı (4 Milyar Avro) aşacak yatırımlar yapılmasının öngörüldüğünü belirtmiştir.
 
Bakan, demiryolu altyapısının inşası veya yeniden yapılandırılması, limanların modernize edilmesi, ulaşım altyapısının üç yeni yolcu gemisi ve üç katamaran, yeni feribotlar, tramvaylar, otobüsler ile güçlendirilmesinin planlandığı belirtmiştir.
 
Ayrıca, 2026 yılına kadar reformların uygulanmasıyla, yol güvenliğini artıracak Karayolları Kanununda değişikliklerin kabul edileceğini, uygulanan reformların beklenen en önemli sonuçlarından birinin, yeni bir elektronik ücret tahsilat sisteminin kurulması olduğunu sözlerine eklemiştir.

Butković, tüm otoyol bölümlerinde yeni bir temassız geçiş ücreti tahsilat sistemi için ihale sürecini başlatmak üzere çok ciddi bir aşamada olduklarını ifade etmiştir.




 
 
Kaynak: Hırvatistan Deniz, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı
 
 

Hazırlayan: Zagrep Ticaret Müşavirliği