Hırvatistan'ın Dijital Yeşil Sertifikalar İçin Hazır

14 Mayıs 2021
Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Božinović 12 Mayıs 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, Hırvatistan'ın dijital yeşil sertifikalar için sistemi başarıyla test eden ilk AB ülkesi olduğunu belirtmiştir.

Božinović, AB'nin yeşil sertifikaları için teknik çözümler geliştirmekten sorumlu olan Hırvat ajansının görevini önce başarıyla yerine getirdiğini ve böylelikle sisteme geçiş için temel bileşenlerin hazır olduğunu doğruladığını ifade etmiş ve Hırvatistan’ın şu anda 1 Haziran 'da yapılması planlanan resmi lansmanına hazır olduğunu da eklemiştir.

Bakan, sistemin her üç sertifika türü için de (aşı, negatif PCR testi sonucu ve kazanılmış bağışıklık)  başarılı bir şekilde QR kodları oluşturabildiği, aynı zamanda diğer AB üye ülkeleriyle başarılı bir şekilde veri paylaşma kapasitesine de sahip olduğunu ifade etmiştir.

Öte yandan, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić Radman 13 Mayıs 2021 tarihinde Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili ile bir araya gelerek, Hırvatistan'ın bu yaz turistleri güvenle karşılamaya hazır olduğunu ve Haziran ayında Avrupa COVID-19 sertifikasının kullanılabileceğini ifade etmiştir.
 
Hırvat bakan, muhatabına yetişkin Hırvat nüfusunun% 25'inin aşılandığını ve bu oranın Haziran ayı sonuna kadar %55'e çıkarılmasının hedeflendiğini belirtmiştir. Hırvatistan ekonomisi için turizm sektörü başat sektör konumunda olup, 2020 yılında pandemi nedeniyle turizm gelirlerinde yaşanan %55 seviyesinde gerileme, ülkedeki GSYİH'nın gerilemesine neden olan başlıca etken olmuştur. Bu nedenle 2021 yılında turizm sektöründe yaşanacak toparlanma genel ekonomik gidişat açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Hırvatistan turizm sezonu öncesinde "Hırvatistan'da Güvenli Konaklama" sloganını tanıtmıştır.