Hırvatistan Merkez Bankası 2021 Yılı Büyüme Tahminini Revize Etti

14 Nisan 2021

Hırvatistan Merkez Bankası'nın (HNB) 12.04.2021 tarihinde, 2020 yılının Aralık ayında yaptığı % 4,9 seviyesindeki büyüme tahminini revize ederek, ülke ekonomisinin 2021'de %5,9 büyümesini beklediğini açıklamıştır.

Açıklamada, geçtiğimiz aylarda çoğu Avrupa ülkesinde kötüleşen epidemiyolojik durua ve aşılamadaki görece yavaş ilerleme dikkate alınarak dış talep artışına ilişkin beklentilerin bir miktar aşağıya doğru revize edildiğini, iç talebin ise güçlü bir şekilde toparlanmasının beklendiğini, bu doğrultuda yüksek ekonomik büyüme tahmininin olumlu son ekonomik göstergelerin yanı sıra iç talepte toparlanması ve nispeten başarılı turizm sezonu beklentilerini yansıttığını belirtmiştir.

Küresel ve yerel epidemiyolojik durumun kötüleştiği ve COVID-19 önleyici tedbirlerin beklenenden daha uzun süre yürürlükte kaldığı alternatif senaryoda ise, 2021'de gerçek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesinin% 2,8 olacağı tahmin edilmiştir.

Merkez bankası, petrol ve diğer enerji kaynaklarının artan fiyatları nedeniyle 2021 yılında ortalama yıllık tüketici fiyatları enflasyonunun %1,7'ye ulaşabileceğini kaydetmiştir.

Merkez bankası ayrıca Hırvatistan Kunasının Avro karşısındaki istikrarını korurken genişlemeci para politikasına devam edeceğini ifade etmiştir.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası ise Hırvatistan için 2021 yılında % 4,7 oranında ekonomik büyüme öngördüğünü açıklamıştı.
 
 
 
Kaynak: Hırvatistan Merkez Bankası