Hırvatistan Ulusal İyileşme ve Dayanıklılık Planını AB Komisyonu'na İletti

19 Mayıs 2021

Avrupa Birliği’nin Gelecek Nesil AB Finansman Başlığı altındaki Kurtarma ve Dayanıklılık Mekanizması kapsamında Hırvatistan’a sağlanacak 6,3 milyar Avro hibe programı için hazırlanan Ulusal İyileşme ve Dayanıklılık Planı nihai onay için Avrupa Birliği Komisyonuna gönderilmiştir.
 
Bu çerçevede, fonların %44’ünün yeşil geçişe katkıda bulunan yatırımlara yönlendirilmesi; %26’sının ise dijital geçişe yönlendirilmesi öngörülmüştür.
 
Fonların sektörel bazda dağılımına bakıldığında, %54’ünün ekonomi, %15’inin eğitim, bilim, araştırma, %12’sinin binaların yenilenmesi, %10’unun kamu yönetimi, geriye kalan %10’unun ise sağlık ve işgücü piyasasıve sosyal koruma alanlarında kullanılması öngörmektedir. Plan kapsamında 77 reformun ve bu fonların yönlendirileceği 152 yatırımın tanımını yapılmıştır.
 
Ekonomi alanına ayrılacak fonların aşağıdaki alanlarda kullanılması öngörülmüştür:

 
1 Rekabet gücünün ve yeşil dönüşümün güçlendirilmesi
2 Sürdürülebilir bir ekonomi için enerji geçişi
3 Su yönetiminin / kaynaklarının ve atık yönetiminin iyileştirilmesi
4 Rekabetçi, sürdürülebilir ve verimli bir ulaşım sisteminin geliştirilmesi
5 Doğal kaynak kullanımının iyileştirilmesi ve gıda tedarik zincirinin   güçlendirilmesi
6 Sürdürülebilir ve yenilikçi turizmin geliştirilmesi

 
Hırvatistan ekonominin dönüşü ve yeni teknolojilere geçiş için alacağı fonlar ile temel altyapı projelerini finanse etmeyi, bu kapsamda, şehirlerde enerji tüketimini ve hava kirliliğini azaltmayı, enerji altyapısını iyileştirmeyi ve dijitalleştirmeyi, atık yönetimini iyileştirmeyi, iklim değişikliğine dayanıklılığı güçlendirerek ekonominin yeşil ve dijital geçişini sağlamayı hedeflemektedir.

Kaynak: Hırvatistan Hükümet Sayfası (www.vlada.gov.hr)

Yayınlayan: Zagrep Ticaret Müşavirliği