Hırvatistan Hükümeti, Yerli Bilişim Şirketi Infobip ile Yapay Zeka Alanında İşbirliğine Gidiyor

20 Mayıs 2021

Hırvatistan Hükümeti, yerli bilişim şirketi Infobip ile yapay zeka alanında işbirliği çerçevesini ve Hırvatistan'ı AB'de yapay zekanın gelişimi için bir merkez olarak konumlandırmanın ön koşullarını tanımlamak için bir çalışma grubu kurduğunu açıklamıştır.
 
Çalışma grubunun görevleri; “ekonomi, eğitim, bilim, turizm ve kamu yönetiminde dijital dönüşümü hızlandırmak için yapay zeka alanında Infobip ile işbirliği çerçevesini oluşturmak ve Hırvatistan'ı bir merkez olarak konumlandırmak için ön koşulları sağlamak” olarak tanımlanmıştır.
 
Hükümet açıklamasında, bu işbirliğinin ileri teknolojilerin (AI-yapay zeka / AR-artırılmış gerçeklik / ML-makine öğrenimi / IoT-Nesnelerin İnterneti) geniş çapta uygulanmasını teşvik edeceğini ve toplumun dijital dönüşümünü hızlandıracağını belirtmiştir.
 
Infobip, Yapay Zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT), Yapay Gerçeklik (AR) ve Makine Öğrenimi (ML) temelli çözümler üretebilen ve akıllı şehirler, akıllı tarım, kamu yönetimi, eğitim, sağlık ve turizm alanlarında uygulanabilecek bir yazılım platformuna sahiptir.  Söz konusu işbirliğinin Hırvat şirketlerinin, girişimlerin / kuluçka merkezlerinin gelişimine, Hırvatistan'da bilişim teknolojileri sektörünün büyümesine, sağlık, eğitim, tarım, turizm ve diğer alanların dijitalleşmesine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
 
Infobip'in kurucusu ve CEO'su Silvio Kutić, "Bu ortaklığın, Infobip içinde yaklaşık bin kişiye istihdam yaratacağını, aynı zamanda mühendisleri eğitmeye, üniversitelerle bağlantı kurmaya ve Hırvatistan'daki şirketlerin yapay zeka segmentine girmelerine ve ürünlerini pazarlayabilmelerine olanak sağlayacağını belirtmiştir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: HRT (https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/vlada-osnovana-radna-skupina-za-suradnju-s-infobipom-oko-umjetne-inteligencije-1843711)
 
 
Hazırlayan: Zagrep Ticaret Müşavirliği