Singapur’un İhracatı Eylül Ayında % 8,3 Oranında Arttı

18 Ekim 2018

Singapur’un İhracatı Eylül Ayında % 8,3 Oranında Arttı

Singapur’un petrol dışı ihracatının (non-oil domestic export-NODX) eczacılık sektörü sevkiyatlarında yaşanan canlanma sayesinde Eylül ayında hızla arttığı ifade edilmekle birlikte uzmanların ABD ve Çin arasında süregelen ticari gerilimin genel görünümü olumsuz etkilediği yönünde endişelerini dile getirdikleri belirtilmiştir.
 
Ticaret ajansı Enterprise Singapore’un verilerine göre ihracatın bir önceki yıla göre %8,3 oranında arttığı ve bu artışın geçen ay gerçekleşen %5’lik büyümenin ilerisinde olduğu ancak Temmuz ayında yaşanan %10,9’luk büyümenin de gerisinde kaldığı ifade edilmiştir.
 
Eczacılık sektörü ihracatının %67,5 oranında arttığı, bu artışın Ağustos ayında gerçekleşen %33,4’lük büyümenin ilerisinde olmakla birlikte Temmuz ayında yaşanan %109,2’lik büyümenin gerisinde kaldığı kaydedilmiştir. Elektronik dışı ürünlerde ihracat artışı %11,9 olarak gerçekleşirken elektronik ürünlerin ihracatı düşmeye devam ederek %0,9 oranında azalmıştır.
 
Takvim etkisinden arındırılmış aylık bazda verilere göre, Ağustos ayındaki %0,4’lük büyümenin ardınan Eylül ayı ihracatının %4,3 oranında daraldığı belirtilmiştir.
 
Diğer taraftan, Singapur’un en önemli 10 pazarından altısına yaptığı ihracatın Eylül ayında düştüğü kaydedilmiştir. Singapur’un en büyük ihracat pazarı olan Çin’e sevkiyatları geçen yılın aynı dönemine göre %17,8 oranında azalmıştır. ABD, Avrupa Birliği Ülkeleri, Tayland ve Endonezya’ya ihracat ise artış göstermiştir.


 
 
Kaynak: Channel News Asia – Straits Times

https://www.channelnewsasia.com/news/business/singapore-exports-september-sixth-straight-month-of-growth-10834830
https://www.straitstimes.com/business/economy/spore-exports-up-83-but-come-in-below-expectations

Yayınlayan: Singapur Ticaret Müşavirliği