Singapur'un Toplam Ticareti Kasım Ayında %4,6 Oranında Azaldı

17 Aralık 2018

Singapur'un Toplam Ticareti Kasım Ayında %4,6 Oranında Azaldı

Singapur'un toplam ticareti 2018 yılı Kasım ayında hem ithalat hem de ihracattaki büyüme sayesinde %7,7 oranında artmıştır. Kasım ayında ihracat %6,3 oranında artarken ithalatta %9,4 artış görülmüştür. Ancak, mevsim etkisinden arındırılmış değerlere göre ihracat %5,1 ve ithalat %4 oranlarında azalmış olup, toplam ticaret % 4,6 oranında gerileyerek 65,9 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir.
 
Petrol dışı ihracat bir önceki yıla göre elektronik harici ürünlerin ihracatındaki düşüşe bağlı olarak %2,6 oranında azalmıştır. Petrol dışı ürünlerin ihracatı mevsim etkisinden arındırılmış bazda bir önceki aya göre %4,2 oranında azalmış olup, Kasım ayında 10,8 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. ABD, Tayland, Japonya ve Tayvan hariç olmak üzere en çok ihracat yapılan 10 pazara gerçekleştirilen petrol dışı ihracatta düşüş kaydedilmiştir. Gelişen pazarlara yapılan ihracatta da Kasım ayında %4,3 oranında azalma görülmüştür.
 
Petrol dışı re-eksport Ekim ayındaki %26,4’lük büyümeyi takip ederek bir önceki yıla göre %9,4 oranında artmıştır. Ancak, mevsim etkisinden arındırılmış bazda petrol dışı re-eksport bir önceki aya göre %5,9 oranında azalmış olup, Kasım ayında 16,6 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. En çok re-eksport yapılan 10 pazara gerçekleştirilen petrol dışı re-eksport da Endonezya, Hong Kong ve Güney Kore haricinde artış kaydedilmiştir.

 

 
Kaynak: Enterprise Singapore
 
https://www.enterprisesg.gov.sg/-/media/esg/files/resources/singapore-trade-statistics/monthly/2018/monthly-trade-report-nov.pdf?la=en
 
Yayınlayan: Singapur Ticaret Müşavirliği