“Astaldi Kurtarma Operasyonu Son Aşamasında, Borçlar Konusunda Bankalar ile Zirve.”

13 Eylül 2018

Astaldi şirketi açısından oldukça gergin bir dönemin ardından durum değerlendirmesi yapmak üzere toplantıya çağrılan bankalar ile şirketler arasında gerçekleşecek yarın ki (13/08) buluşmanın ardından Astaldi’nin yakın geleceği hakkında bir karar verilecek. Yeniden minimum seviyeyi bulan Astaldi’nin hisselerinin değeri 1,188 Avro’ya gerilerken, son tarihi 2020 yılı olan 750 milyon Avro nominal değere sahip tahvillerin fiyatı %44’ün üstünde (Mayıs ayında bu oran %90 idi) bir azalış sergiledi. Bu rakamlar, Türkiye’deki siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın suç ortağı olduğu durumun git gide daha kritik hale geldiğini yansıtıyor. Nitekim, üçüncü köprüdeki Astaldi hisselerinin devir işleminin süresinin uzaması, zaruri olan 300 milyonluk sermaye arttırımı planını şimdilik bloke etti. Bu manevra, Astaldi’nin toplam değeri 2 milyar Avro olan bir varlık güçlendirmesi planının bir parçasını teşkil ediyor. Bilindiği üzere, Türkiye’deki hisseler fiilen değere dönüştürülmediği sürece “J.P. Morgan” garantisi (300 milyon Avro’luk sermaye arttırımının yarısı olan 150 milyon için J.P. Morgan tarafından sunulacak garanti) başlatılamıyor. Geri kalan kotaların altına ise, tarihi hissedarlar (Astali ailesi) ile Japon IHI imza atacak.

Diğer yandan, kredi sunan bankalar (Unicredit, Intesa Sanpaolo, Banco Bpm,ve Bnp Paribas) ve alacaklılar Astaldi’yi güvence altına alacak alternatif bir yol arayışı içerisindeler. Bu bağlamda, şimdilik masaya konulabilecek opsiyon, borçların yeniden yapılandırılmasına başvurmak olacak. Genelde şirketin faaliyetine devam etmesi ya da tasfiye edilmesi için kullanılan borçların yeniden yapılandırılması planının alacaklıların – imtiyazlı alacaklılar da göz önünde bulundurmak suretiyle- en az %60’ı tarafından uygun bulunması gerekiyor.

300 milyon Avro’luk likidite ihtiyacının uygun bir süre içerisinde giderilememiş olması şirketin kasası için de yeni ihtiyaçlar doğuruyor. Bu durum ise, aslında güvenilir bir plan karşısında çantanın ağzını yeniden açmaya hazır olan bankaları “ alert” duruma getiriyor.

Kaynak: Il Sole 24 Ore, 12 Eylül 2018.

Yayımlayan:Roma Ticaret Müşavirliği