“Salvini: Şimdi 30 Milyar Avro’luk Düz Vergi.”

31 Mayıs 2019

İtalyan Başbakan Giuseppe Conte Brüksel’de Başbakanlar ve devlet başkanları zirvesiyle ilgilenirken, İç İşleri Bakanlığı’nın Merkezinden (Viminale) Matteo Salvini, Hükümetin gündemini - 30 Milyar Avro’luk düz oranlı vergiden Güvenlik Kararnamesi ve hızlı trene kadar uzanan- belirliyor. Bu durum, geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirlen AP seçimlerinden %34 oy ile çıkan Kuzey Ligi Partisi Lideri Matteo Salvini’nin yeni rolüne ilişkin, uluslararası gözlemciler başta olmak üzere, Beş Yıldız Hareketi’ne ve Başbakan Giuseppe Conte’ye gönderilen bir mesaj olarak nitelendiriliyor. En başta kamu borçları olmak üzere, İtalya tarafından riayet edilmeyen AB yükümlülükleri nedeniyle İtalyan Hükümeti’nden açıklamalar talep etmek üzere beklenen Avrupa Komisyonu mektubuna (bugün gelmesi beklenen) atıfta bulunan Matteo Salvini, “Avrupa’dan birilerinin mektup göndermemesini ümit ediyorum” şeklinde bir beyanda bulundu.
 
Düz Vergi/Flat Tax
 
2019 yılı Bütçe Kanunu kapsamında öngörülen düz oranlı vergi uygulamasına (30 milyar Avro değerindeki vergi indirimi tedbiri) ilişkin olarak Matteo Salvini, “KDV artışı söylemlerini duymak istemiyorum” dedi. Kaynağın nereden bulunacağına dair kendisine yöneltilen soruya Başbakan Yardımcısı Salvini, “teknik uzmanlar çalışıyor herşeyi kuruşu kuruşuna belgeleyeceğiz” şeklindeki açıklamalarıyla endişeli olmadığını sergilerken, “Önceki Hükümetler tarafından uygulanan  “austerty” politikaları döneminde de kamu borçları büyümüştü” diye hatırlatmada bulundu. Kamu borçlarını azaltmanın tek yolunun, piyasalarından istediği şey olan büyümeyi sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
 
Girişimciler Cephesi
 
Anlaşmazlıkların artacağına dair projeksiyonlar endişeye yol açıyor. İtalyan Sanayiciler Konfederasyonu Başkanı (Confindustria) Başkanı Vincenzo Boccia, “Gerilemekte olan bir ülke görmüyorum ama İtalya harekete geçmelidir… Kurumsal çatışmalar ülkeye iyi gelmiyor” şeklinde bir açıklamada bulundu. Ekonomi Bakanı ise hiçbir tepki vermedi. Ancak Salvini’nin Brüksel karşındaki tutumu Giovanni Tria’nın işini kolaylaştırmayacak gibi gözüküyor. Teknik açıdan, Brüksel’in kamu borçları hakkında bir açıklama talebine, İtalya’nın bir yanıt vereceği kesin değerlendiriliyor. Ancak Avrupa Komisyonu’nun İtalya’dan düzeltme kararnamesi çıkartmasını talep etmesine İtalyan Hükümetinin vereceği tepki ile durum daha karmaşık hale gelebilir.
 
Hazine’nin Yanıtı
 
Brüksel’in mektubuna yanıt konusuna gelince, İtayan Ekonomi Bakanı geçtiğimiz Nisan ayında, 2 milyar Avro’luk harcamalarda küçük bir rötuş yapılmasını sağlamayı başarmıştı. İtalyan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, İtalya’da “sıfır” reel büyüme ve zayıf bir enflasyon oranına dönüşen hassas bir uluslararası konjöktür sürecinde döngüsel müdahalelerden kaçınmak gerektiğine atıfta bulunmak suretiyle AB’nin mektubuna bir cevap verecektir. Bir çok şey İtalyan Hükümeti ile Brüksel arasındaki görüş alışverişine bağlı olacaktır.
 
Kaynak: Il Sole 24 Ore, 28 Mayıs 2019.