“İtalyan Robotlar Alman, Japon ve ABD Robotlarının Önüne Geçiyor.”

30 Ağustos 2018

2017 yılında İtalyan Robotik sanayi binden fazla tesise imza atarak 8 bin (%+19) rakamına ulaştı. Bu alanda İtalya tarafından kaydedilen büyüme, Almanya’nın iki katı ve ABD’nin ise üç katı olurken, Japonya bile İtalya’nın gerisinde kaldı. Uluslararası Robotik Federasyonu (Ifr) tarafından yayınlanan veriler, 2017 yılında İtalyan otomasyon sektörünün ortaya koyduğu bu atılımın, ülkenin bu alanda önemli rol üstlendiğini göstermektedir.

Otomasyon sektöründeki büyüme, Çin’o de kaydedilen %58 oranındaki progresif artış (dünya üzerinde kurulan otomasyon tesislerinin üçte biri) ile özellikle Asya kıtasında gerçekleşmiştir.

Diğer yandan, Uluslararası Robotik Federasyonu daha önceki yıl yaptığı öngörüleri yukarı çekerek 2018 yılında söz konusu sektörde iş hacminin 50 milyar ABD Doları civarında olacağını tahmin etmektedir. İtalya için yapılan öngörüler de yukarı çekilmiştir. İlk etapta 7.100 yeni otomasyon tesisi gerçekleştirilmesi öngörülürken, bu rakamın 7.700 üniteye çıkması (geçen yılki rakam 6.465 idi) beklenmektedir.

İtalyan Robotik ve Otomasyon Birliği (Siri) Başkanı Domenico Appendino, söz konusu başarının inovasyonun başını çeken “ Endüstri 4.0” ile sunulan teşviklerden kaynaklandığını ifade etmektedir. Başkan Domenico Appendino, siparişlerdeki “pozitif” eğilimin, 2018 yılında da bu performansın iyi olacağını işaret ettiğini belirtmektedir.

Global düzeyde incelendiğinde, sektörün başrol oyuncusunun Çin olmakla birlikte, Japonya’nın Güney Kore’nin önüne geçerek ikinci sırada yer aldığı, bunları ise sırasıyla ABD (4 üncü) ve Almanya’nın (5 inci) takip ettiği görülmektedir. Yeni kurulan tesisler esas alındığında, İtalya’nın Vietnam’ın ardından 8 inci sırada yer aldığına dikkat çekilen haberde, 2016 yılı verilerine göre İtalya tarafından kurulan otomasyon tesisinin sayısının 185 olduğu ve bu rakamın dünya ortalamasının iki katı üzerinde olduğu belirtilmektedir.

Kaynak: Il Sole 24 Ore, 30 Ağustos 2018.

Yayımlayan: Roma Ticaret Müşavirliği